Review

Amelie, un par filmām kā tādām

Vakar, sazin nu kā tas tā gadījās, bet skatījāmies Amelie. Filma jau neskaitāmas reizes bija redzēta, bet bija uznācis Amēlisks garastāvoklis, tapēc paēdām garšīgas vakariņas, un ar karstām tējas krūzēm rokās, ievēlāmies dīvānā un iegrimām filmā. Šī filma ir tuvu ideālam.
Tā ir tik pasakaini skaista, ka to grūti izteikt vārdos. Piecas zvaigznītes jau laikam neizsaka visu ko es vēlētos pateikt par šo filmu. Ja man vajadzētu atrast vienu lietu kas nav kārtībā ar šo filmu, es teiktu – temps. Sākumā filma pamatīgi uzņem apgriezienus, bet uz vidu sabremzējas un nedaudz sāk stiepties, bet tas būtu nemanāms sīkums. Citādi, tā ir neizsakāmas atmosfēras filma. Patiess baudījums.

Kas mani noved pie nākamās tēmas – kādas filmas man patīk?

Līdz es Movielens saitā biju sācis vērtēt filmas, man arī pašam tas bija grūts jautājums, toties tagad man ir visādi saraksti un statistikas. Pirms es jums rādu to sarakstu, vēlētos precizēt kā es vērtēju filmas.

Trīs zvaigznītes ir jēdzīgām, bet diezgan viduvējām filmām, kuras ar draugiem var noskatīties un visai drīz aizmirst. Trīs ar pusi – filmām, kuras bija tādas pašas viduvējas, bet vismaz atminamas. Būtībā visai labas, skatāmas filmas.

Četras zvaigznītes es kurai katrai nedāļāju, šeit jābūt labai filmai. Tādai kuru labprāt noskatītos atkārtoti, un kuru iespējams vēlētos nopirkt oriģinālā DVD.

Četras ar pusi zvaigznītes ir filmām, kuras manās acīs ir fantastiskas, ģeniālas un praktiski neatņemama kolekcijas sastāvdaļa. Tās ir filmas, kas mani definē.

Piecas zvaigznītes es dodu filmām, kas manās acīs ir nemirstīgas, kas manī neapšaubāmi izraisa emociju eksploziju, vienmēr liek smieties, raudāt un sapņot, filmas kuras es vēlētos ierāmēt un pielikt pie sienas, bez kurām es nespētu būt tāds, kāds es esmu. Saprotami, ka šādas piecu zvaigznīšu filmas ir mazā skaitā, turklāt – uzsveru – pārsvarā šādi tiek vērtētas, jo tām ir kāda īpaša emocionāla nozīme manā dzīvē. Reizēm tās pat nav universāli labas filmas, vienkārši man personīgi nozīmīgas.

Failā ir visas 5* un vēl dažas 4.5* alfabētiskā kārtībā. Dīvaini, bet tik daudz to labo filmu nemaz nav. Te nu būs.

6 Comments on “Amelie, un par filmām kā tādām

  1. Vēl gribēju piebilst, filmu vērtējumi bieži vien mainas gandrīz ik dienas, t.i. tie noteikti nav nemainīgi un akmenī iekalti. Pat tagad skatos, un liekas ka sarakstā kā pietrūkst.

  2. damn, kaut kas ir jāmaina, pārāk daudz filmas man ar tevi sakrīt… Tākā tev trukst tev specifisku filmu, jo ļoti daudzas ir vienkārši šedevri.
    Un es nebiju domājis, ka tev patīk Amelie.

    ko teiksi par “A Very Long Engagement”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.