Suši taisam paši

Kā jau solīts, parādīšu iesācējiem kā mājās gatavot tādu vienkāršo suši.  Kā jau bildē redzams, man ir jaunatklātie “Skanēja Kibūs Ryžai” jebšu Lipīgie rīsi, kurus nopirku IKI Siguldā par 0.82Ls. Maximā šos rīsus pārdod nedaudz virs Lata, bet tas droši vien ir lētāk kā transports līdz tuvākajam IKI, un daudz lētāk nekā jebkuri citi Suši rīsi (lētāk par 3Ls neesmu manījis). 

Iekšā likšanai man ir avokado, lasis, garneles un gurķis. 

Viena paciņa rīsu pietiek aptuveni četru cilvēku pabarošanai ar suši. Lasi un garneles vajag ļoti maz, tik maz, ka tik maz nemaz nepārdod. Paliks ko uz maizes uzlikt.

Saberam rīsus kādā bļodā, kur tos vajadzēs nomazgāt. Vienkārši lejam virsū vēsu ūdeni, un ar rokām cilājam, berzējam un maisam rīsus. Kad ūdens paliek tāds pavisam necaurredzams, ūdeni uzmanīgi nolej nost, un pielej jaunu. Mazgā kādas 3 reizes. Fiksi to darot, katra reize ilgst kādas 30 sekundes. 

Nolejam nost pēdējo skalojamo ūdeni, un uzmanīgi pārvietojam rīsus pannā (man ir dziļā panna, droši var vārīt arī katlā). Pareizākā rīsu vārīšanas metode ir sekojoša – rīsiem uzlej virsū ūdeni tā, lai ūdens līmenis ir aptuveni 2cm virs rīsu līmeņa. Plīti liekam uz maksimālo karstumu, līdz sāk parādīties burbulīši, un rīsos veidojas nelieli vulkāniņi. Tad uguni nogriežam pavisam maziņu, uzliekam pannai/katlam hermētisku vāku, un turam tur kādas 10 minūtes, lai tvaicējas. Perfekti ja vāks ir stikla, jo tad var paredzēt kad tieši to ņemt nost, jo nav ieteicams vāku ņemt nost priekšlaicīgi – tvaiks aizbēgs. 

Noņemot vāku nedaudz parušinam rīsus, apskatoties vai tie jau ir sausi, un vai nav jau sākuši piedegt pie dibena (tad ir par daudz!!!). Ja slapjuma dibenā nav, un rīsi viegli rušinās, noņemam no uguns, un ļaujam nedaudz pastāvēt zem vāka. 

Te ir laba rīsu gatavošanas recepte fanātiem (būtībā tas pats ko es rakstīju: http://shiokfood.com/notes/archives/000022.html)

Augšā – tā rīsi izskatās pirms vāka uzlikšanas. Apakšā – tās ir manas sušī pildījuma komponentes. 

 

Tā – rīsi ir gatavi, skat ku jauki: 

Rīsus no pannas ņemam ārā, un liekam kādā bļodā (tajā pašā kur mazgājām, kaut vai). Liekam uz loga atdzesēties līdz līmenim, kad  tos var viegli aiztikt ar rokām. Tas ir svarīgi, ja negrib applaucēties.

Kamēr dziest rīsi, apskatamies kā izskatās Nori lapas. Spīdīgo lapas pusi liekam uz leju, lapu pašu – uz bambusa paklājiņa. Blakus noliekam bļodu ar ūdeni, kurā nedaudz iejaukta citrona sula vai etiķis. Tur mēs skalosim/mitrināsim rokas, jo tie rīsi ir vājprātīgi lipīgi. Izskatās setups apmēram šādi: 

Kad rīsi atdzisuši, ņemam ar mitrām rokām piku, un izlīdzinam apmēram šādi, atstājot nelielu maliņu augšpusē. Mala ir svarīga, jo suši tiks “aizlīmēts” ciet ar tās palīdzību. Malai jābūt pāris centimetriem:

1/4 no apakšas ieklājam strīpu ar pildījumu. Ļaujiet vaļu fantāzijai, bet neaizraujaties, jo par daudz pildījuma padarīs sarežģītu rullēšanu: 

Augšā te ir garneles ar avokado, lejā – gurķis ar lasi: 

Rullēšanai gan jāpatrenējas, bet procesa būtība ir – rullēt. Uzmanīgi ar roku sākam rullēt no apakšējās malas, skatoties lai pildījums nekur neaizbrauc pa malām, kad nedaudz sākts rullēt, var palīdzēt ar paklājiņu, ko izmanto lai rullītis būtu viena biezuma, vienmērīgas stingrības. Īpaši nedrīkst spiest, jo konstrukcija var izjukt. Kad rullis gatavs, to palikušo Nori maliņu saslapinam ar ūdeni, un gluži kā aploksnes malu, pielīmējam klāt, lai rullis turas kopā. 

Rullīti iesaku ielikt ledusskapī nedaudz atdzesēties (pāris minūtes, nu 10).

Jāsanāk šādam te: 

Ņemam slapju nazi (ar to pašu citronu kautvai) – lai nelīp klāt, un griežam: 

Nu un beigu rezultāts: 

Ceru jums patika, un lai labi garšo! 



80 thoughts on “Suši taisam paši

  1. varbūt arī taisnība tiem kas saka ka nah nevajag to mērci daudz. un kautkas man teica ka pārmērīga mērces lietošana ir ienākusi brīdī kad sušī saskārās ar rietumu kultūru. vienalga. man patīk ka suši kopā ar vasabi vilni no mēles caur smadzenēm aiziet līdz matu galiņiem, izpiež asaras un atnāk atpakaļ uz mēles receptoriem. (ja pārspīlē tad izpiež arī puņkus). bet tad, bet tad, bet tad sake malks liekas daudz saldāks.

  2. Šis jau kā īsts manuālis uzrakstīts ar visām bildēm, domāju, ka tuvākā mēneša laikā izmēģināšu suši mājas apstākļos. Varbūt vari painformēt, kā gatavo (jeb iegādājas) to mērci, kurā suši mērcē ēdot, jeb der parastā sojas mērce?

  3. Parastā sojas mērce, kas pirmajā attēlā. Var nedaudz piejaukt klāt to Wasabi mārrutku pastu, bet tā ir ļoti asa. Man gan protams patīk 🙂
    Pārāk daudz aizrauties ar mērcēm nevajag, jo nosit paša suši garšu. Nedaudz stūrīti pamērcē un viss. Esmu redzējis kā daži kārtīgi izmērcē pirms liek mutē, tur jau tikai to soju vien jūt 🙂

  4. N.R.:oo, jā, skaista pamācība. Draudzenes vecāki, taisa sušus vienā laidā. Bet laikam derētu pašam arī iemācīties.

    Par to mērcēšanu sojas mērcē man arī nav skaidrs. Man principā garšo soja, bet es cenšos ēst pēc iespējas mazāk sasojotus sušus. Sazin kā ir pareizi? Katru reizi, kad redzu, ka suši tiek iemērkts sojā līdz ausīm, man paliek žēl ēdājus, jo tur tak nekāda garša vairs nepaliek.

  5. izskataas forshi, pilnigi zheel palika, ka man negaqrsho sushi – pat vairaak kaa negarsho (it ipashi lapa). Citi, protams, apgalvo, ka vinjai nav nekadas garshas, bet ir… irr…

  6. […] blog.sapnis.com atradīsiet gan atbildi, gan foto ilustrācijas tam, kā soli pa solim pagatavot suši. Zinu, ka cilvēkiem laiku pa laikam ienāk prātā šādu lietu pamēģināt, un tad nu notiek […]

  7. Ļoti interesants apraksts. Patīkami lasīt pagatavošanas procesu kurš ir papildināts ar ilustrācijām.
    Personīgi es suši esmu mēģinājis pagatavot tikai vienu reizi mūžā. Ja nemaldos, tad es izmantoju asāku Sojas mērci. Sanāca ļoti garšīgi.

    Vajadzēs pamēģināt vēl kādu reizi, jo aprakstīts ir ļoti apetelīgi.

  8. jā, pamācība patiešām skaista! :)arī mēs mājās taisam suši, principā ļoti līdzīgi tikai, lai nesanāktu ēst lielu rīsu pikuci un pavisam maz garšīgo lietu, mēs parasti lapai nogriežam apmēram 1/4 daļu. Tad suši sanāk mazāki pēc izmēra, līdz ar to var nelikt tik daudz rīsus! Savukārt no tām nogrieztajām 1/4 lapām sataisām vēl mazākus suši!

  9. Jaukas bildes un bija interesanti apskatīties, kā citi taisa suši.Pats vidēji reizi nedēļā arī gatavoju, garšo ļoti ļoti 😉
    Es arī – kā jau minēja Zane – neizmantoju tik daudz platību, kādus 25% no lapas augšas griežu nost un rīsus lieku mazāk. Tad arī lapa neierullēsies iekšā un sanāks tā konkrēti – lapa tikai apkārt nevis ierullēta iekša.(un jā arī tās nogrieztās malas var izmantot pēctam)
    Līp tie rīsi – taisnība, pats izmantoju štrumentus lai līdzinātu pa lapu rīsus, bet zinu ka pareizāk un labāk itkā ar rokām, bet nu tas man personīgi nepatīk un tādēļ čakarējos ar karotīti un dakšiņu 🙂 pats vien esmu tā izvēlējies darīt.
    Lietoju klāt gan wasabi, gan ingveru (protams ka balto nevis krasoto sarkano..) un mērcēju vidēji daudz (a garšo tā) un jā – zinu, ka tīri teorētiski jau iesaka tik malziet pamērcēt, bet es pieturos pie savām izjūtām un kā garšo ir labi.
    Iepērkos es SIA CESARS, rīsi ir 2ls vai drusku vairāk / kg . + visu pārējo tur arī pērku.
    Lai labi rullējās.. + zaļo tēju iesaku klāt … :p

  10. Nu tieši tā – pats gatavo, lai pašam garšo un tas ir pats galvenais!Zinu, ka uz Avotu ielas ir kautkāds veikals, kur suši lietas var nopirkt, bet tomēr man nav sanācis tur ne iepirkties, ne arī cenas apskatīties, bet man teica ka ir ok.
    Es pats savus suši lietu krājumus papildinu CESARĀ – tā ir bāze, no kuras daudzi restorāni ņem, KIKOMAN produkti u.c. tur ir.
    Adrese: Rāmuļu iela 1a (brauc pa Ganību dambi un griez pa labi uz Rāmuļu ielas, tur tad kādus 100m un griez pa kreisi – būs šlahbaums, ja prasa saki ka uz CESARS ja neprasa tik mauc iekšā līdz galam..)

    Te links:
    http://www.cesars.lv/

    Kā piemērs, startera komplekts – ko parasti saviem draugiem un paziņam pērku/dāvinu/pievedu (man garšo un iesaku paziņam sushi gatavot) kas RIMI ja nemaldos makša 6.50ls vai 6ls, tur par 4ls ir. 😉 utt.

  11. Nuja nuja, tur ir tiešām tāds kā veikaliņš arī 😉 un izejvielas var dabūt ..rīsi ir gan sveramie, gan pa 1kg pakotie (kas skaitās labāki), sojas mērces arī dažādas un nori lapas gan tur ir .. 50 gab.pakā !Nu iecheko jaa.

  12. […] ka kāds labs cilvēks ir nopublicējis detalizētu aprakstu par to kā pagatavot Suši mājas apstākļos. Varu kļūdīties, bet šķiet, ka Suši pat neesmu ēdis, lai gan šķiet, ka vienreiz […]

  13. baigi labi ir, ja pie sojas meerces piepilina svaigu laima vai citrona sulinju, tad meerce nav tik saalja un labaak var sajust sushi garshu. Sho triku man ieteica viens aziaats un kopsh taa laika tikai taa vien eedu sushi 🙂

  14. Super pamācība! Es tikai vēl lai mazinātu to ķēpu ar rullēšanu, bambusa paklājinu aptinu ar celofāna plēvi. Tad arī vieglāk rullējas un pēc tam paklājiņu vieglāk pēc tam nomazgāt. Nav jau laikam autentiski, bet tā restorānos arī darot:)

  15. […] noklausīties Kristapa podkāstu #4. Iepirku gardumus mēnesim un devos mājās. Mājās atšķīru sušī pagatavošanas recepti un sāku gatavot. Fonam uzliku Kristapa pirmo (polot) podkāstu. Tas nu ir tīrradnis! Goda vārds, […]

  16. Paldies par izsmeļošajām pamācībām. Mana dzimšamas diena būs vel īpašāka ar mājās gatavotajiem suši. 🙂

  17. laba pamācība-ir tikai viens bet: nevaru iedomāties suši taisīšanu, rīsiem nepievienojot rīsu etiķi ar sāli un cukuru 🙂 Ir jau gatavi suši etiķa maisījumi nopērkami vai otrs variants – rīsu etiķi pēc garšas samaisa ar cukuru un sāli.labu apetīti 😉

  18. Man kaut kaa neizdevaas tie riisi, laikam par daudz uudens bija, jo peec 10 min tvaiceeshanas, riisi veel taadi par cietu un paaraak mitri bija, tad tvaiceeju veel, laikam par daudz maisiju! Beigaas taadi paaraak putraini bija, nu un sushi nepaaraak garshiigi, jo riisi bija nekaadi! 🙂 Laikam, vienkaarshi jaatrenneejaas!!! 🙂

  19. Tapēc mums nu jau kādu laiku ir rīsu tvaicējamais aparāts 🙂 Ieber rīsus (griķus, vai ko citu), ielej ūdeni, un gaida kamēr izslēgsies. Perfekti rīsi vienmēr.

  20. Par lapu izmēru runājot… Standarta lapu uz pusēm griežam, lai pagatavotu Hosomaki suši (“mazā” izmēra suši) un Maki suši (“lielā” izmēra suši) ar rīsiem uz āru. Maki suši ar nori apkārt griež aptuveni 1/4 daļu nost no lapas. Tas tāpēc, lai lieki daudz nori pa muti nemaisītos ēdot suši. Vienkārši tik daudz nav nepieciešama. Visu lapu lieto, kad gatavo Futomaki. Tie ir patiešām milzīgie ruļļi ar kuriem tik ļoti mīl stilot suši meistari ārvalstīs. pie mums futomaki nav pārāk lielā cieņā ēdāju vidū 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=3xBIkO2FAOw

  21. Izlasīju Twitter par 500 apmeklētājiem mēnesī. Droši vien tas tāpēc, ka esi labi uzrakstījis, viss saprotams un tas, ka lielākā daļa mūsu zemes iedzīvotāji suši uzskata par kaut ko no kosmosa. Pats piedzīvoju, ka sieviete kas virtuvē ļoti labi jūtās, bet suši – nē. Tas ir par sarezģītu. http://www.signis.lv/susi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *