Review

The Matrix

Pēc ilgiem laikiem atkal noskatījāmies šo filmu. Liekas pirmo reizi to skatījos no VCD vai kāda cita tikpat pretīgas kvalitātes avota, bet tagad HD uz projektora. Šoreiz mēģināju aizmirst stereotipus un tautā iegājušos kulta statusu lai skatītos filmu ar citām acīm, un piedzīvoju daudz patīkamu atklāsmju.
Tikai tagad skatoties es redzēju cik šī filma ir lieliski nofilmēta, katrs lenķis, katra kustība ir nostrādāta līdz pēdējam – katrs kadrs ierāmējams un liekams pie sienas. Vislielāko cieņu ‘camerawork’. Arī sižeta jautājumi skatoties ar svaigu pieeju atrisinājās un tagad man šīs filmas filozofija ir skaidra pilnībā, ko gan manuprāt nevar aptvert ar vienu skatīšanās reizi – tas kā trūkums un pluss vienuviet. Nevaru gan vēl īsti saprast – no vienas puses šī filma ir lieliska arī bez turpinājumiem, un var just ka tādi nav nepieciešami, bet no otras puses – trešā filmas daļa man savulaik likās labi noslēdzoša. Droši vien palikšu pie vienas daļas, tālāk jūtams stiepjamais kases gabala sindroms.

Filma ir pelnījusi vārdu ‘klasika’ un noteikti ilgi vēl paliks cilvēku atmiņās.

4 Comments on “The Matrix

  1. Un nav pat iespējams aptvert, noskatoties tikai vienu filmu vai pat tās turpinājumus. Animatrix ir obligāts – tas ir lielisks vairāku animatoru uzburums, kas silda sirdi vairākas nedēļas. Turklāt noskaidrojas vairākas sižetiskas nianses. Kā piemēram – kā vispār sākās karš ar mašīnām un kā radās pats matrix.
    Arī komiksus iesaku. Ne tik daudz sižeta dēļ, bet vizuālā skaistuma, filozofijas un daudzveidības dēļ. Nav iespējams ielinkot viņu flašiskajā saitā.

    Šeit ir divi, kurus nospēru – Prodigal Son un Sword of different colour

  2. Nu jā, tas viss protams ir story daļa ja to vēlas pastāstīt pilnībā. Bet daži stāsti ir labi arī tikai zinot to daļu. Tā jau var aiziet detaļās un stāstīt vēl 100 sērijas līdz Neo pēctečiem un viskautko, bet nezinu vai man to vajag. Pēc pirmās daļas noskatīšanās ir tāda pabeigtības sajūta, ka pat neprasās turpinājumu. Protams viņi ir interesanti un daudz ko paskaidro, bet ir filmas kurām arī atvērtās “izdomā pats” beigas ir lieliskas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.