Travel

Tūrisms latvijā: 1188 eksperiments

Joprojām latvija ar mazo burtu. Skatos ka pie Kažes nekādu jaunu rakstu nav, līdz ar to rakstu es.
Vakar zvanījām uz 1188 ar mērķi uzzināt kā klāsies ārzemniekam ja viņš nonācis Cesvainē un vēlas tur palikt pa nakti. Sākumā meitene uz jautājumu “Do you speak english?” atbildēja ar “No… Wait”. Pēc kāda brīža klusuma ieslēdzās automātiskā balss kas teica “Tehniskas problēmas, uzgaidiet”. Pēc vēl kādas minūtes pacēla nu jau cita meitene, kura nelikās īpaši zinošāka par pirmo, bet vismaz nenobijās no angļu valodas. Uz jautājumu “Could you tell me where I could stay in Cesvaine for the night?” ar paskaidrojumu “To sleep” viņa neko nevarēja atbildēt, pēc brīža kad saprata par ko ir runa – pameklēja kautko, tad padomāja un pateica “Cesvaine no. You can try Madona … maybe”. Nu labi, madona mūsu fiktīvo ārzemnieku neinteresēja (Where the hell is madona, viņš noteikti būtu padomājis) līdz ar to viņš palika gulēt Cesvainē uz soliņa. Mēs tostarp cesvaines mājaslapā (angliskā versija tur ir “404 not found”)  atradām divas naktsmītnes – to dārgo muižu kuru pieminēju vakar, un arī kādu vietu kas atradās Cesvaines lauku teritorijā (ne centrā). Intereses pēc piezvanījām no cita telefona lai pajautātu citai meitenei – šoreiz jau latviski. Meitene nosauca divas vietas cesvainē – tās ko bijām atraduši.

Vai tiešām angliski bija tik grūti atbildēt ka fiktīvais ārzemnieks bija jāsūta gulēt uz soliņa?

10 Comments on “Tūrisms latvijā: 1188 eksperiments

  1. Es savukārt zinu, ka Cesvaine nav īsti pilsēta: tas ir attīstītāks miests nekā citi, lielākās būves tur: uz parāda uzbūvētā skola (izskatās super), nodedzinātā pils, piensaimniecība, televīzijas retranslācijas tornis, jauna baznīca. Apkārt Cesvainei (tiesa, ~ km 7) ir viena viesu māja un gan jau ir vēl kāda.Tā kā tūŗisma industrija attīstās tikai pilsētās (jo tur ir nauda), tad ko tu vari gribēt laukos? Pašiem nav kur gulēt un dzīvot, vēl citiem izīrēt. 🙂
    Lielākajā daļā lauku māju nav tekoša ūdens un WaterCloset, daudzas no tām remontu nav redzējušas no uzcelšanas laikiem (vēlie 30 pagājušā gadsimtā), savukārt iedzīvotāji netic, ka kāds brauks.
    Īss aprēķins: ceļš līdz jaunceļamai pirtij, pirts (mini), 2 guļvietas augšstāvā, ūdens, dīķītis, ja ir ieplaka = Ls20000. Domā ko gribi.

  2. Es domaaju ka N.R. asociācijas ar Cesvaini šajā tēmā nav galvenais, svarīgāk ir tas cik ļoti Latvija kopumā ir tūristiem piemērota. Un bilde šajā jomā, ja tūrists nerunā Latviski ir visai bēdīga. Labākais ko viņš var darīt ir pirmo nakti gulēt Rīgā viesnīcā un no viesnīcasdarbiniekiem izkartīt maksimāli daudz derīgas informācijas. Es kā ārzemnieks droši vien samierinātos ar 20+ Ls viesnīcu un secinātu ka LV nav man pa kabatai. (ja esmu budžeta tūrists)

  3. No latvijas 77 pilsētām Cesvaine ir 49 pēc izmēra, atstājot vēl 28 mazākas pilsētas aiz sevis. Latvija pati nav liela, līdz ar to pilsētas tādas pašas mazas. Tas nenozīmē ka visās pilsētās zem 700’000 iedz. nav jābūt nekādam tūrismam vai viesnīcām.
    Vācijā arī 2000 cilvēku miestos ir papilno viesu namu.

    Un runa jau nav par Cesvaini, bet par 1188 kompetenci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.