Movie - Review

Rīgas Sargi

Piedodiet tauta, bet jūs esat aiz pompozitātes un uzpūsta patriotisma rozā brillēm. Es gāju ar cerību, ar pārliecību ka skatīšos no neitrāla skatpunkta, vērtēšu objektīvi. Bet …
Labi, no sākuma. Vizuāli filmai nav ne vainas, specefekti protams arī tīri labi. Bet skaņa, ak vai – skaņa. Gandrīz nevienā ainā aktieru balss nav sinhrona ar mutes kustībām, vai pat sakāmo (atšķiras teksts ko runā, un ko dzird). Vai tiešām ierunāt nevar kaut cik kvalitatīvi?

Visi izklausās itkā runātu daiļrunas konkursā no kanceles. Atbalsis un pompozitāte. Iespējams visi pirms tam ir bijuši uz slavenajiem Latvijas RAdio runas kursiem, plus mācijušies no kādiem slaveniem oratoriem vai operdziedoņiem. Tas ļoti kaitina.

Vēl – skaņa neatbilst situācijām. Piemēram galvenais tēls Mārtiņš pusčukstus saka runu pāris simtiem karavīru tik efektīvi, ka tie dzird pilnīgi visu. Ulmanis emocionāli klaigā, bet sejas izteiksme itkā runātu miegā. Mūzika neatbilstoša, sākas un beidzas nelaikā. Jumprava ir tikai vārds. Teicēja pieliek punktu jau tā samaitātajai skaņai. Izklausās itkā runātu baznīcā un teiktu runu bēriniekiem. Vai vai, kur skatījās  klausījās režisors …

Sižets ļoti saraustīts, bieži nevar saprast kas notiek, itkā izrauts gabals. Neefektīva montāža. Trūkst ievada, tēlu attīstības vai galu galā informācijas par to kas šie tēli ir. Apmēram kā skatīties kādas filmas turpinājumu (otro daļu) bez pirmās daļas.

Bet kopumā jau interesanti paskatīties kā viss sanācis. Kā jau teicu, ja noņemtu skaņu un skatītos tikai uz bildi, droši vien atstātu labas filmas iespaidu. Vizuāli nostrādāts, skaņa pilnīgi garām un izmaitā visu, sižetiski paciešami, tik montāža nesmuka. Pat kā latviešu filma – nekas dižs.

58 Comments on “Rīgas Sargi

  1. Skatījos “Bez tabu” raidījumu, kurā Artūrs Duboks riktīgi nolika latviešu režisorus, sauca viņus tiešā veidā par idiotiem. Pats labākais bija, ka Linga (Igors) stāvēja un visu pieklājīgi noklausījās.

  2. Man, piemeram, būtu tīri interesanti paskatīties, kā viņi izveidojuši filmā vidi, tādēļ, ka mēs paši esam bijuši uz kinopilsētiņu Slampē. Bet jau treilerī varēja dzirdēt, cik šausmīgs ir ierunājums un skaņa. Tā kā NR to tikai apstiprina, laikam nav vērts skatīties

  3. Nu tad esi sveicināts, kolēģi! Es arī pievēršu ļoti lielu uzmanību skaņai! Bet pagaidām šo filmu vēl neesmu redzējis – gaidu, kad varēs nopirkt DVD …

  4. Biju domaajis arii aiziet, bet tagad uzmaniibu pieveersiishu skanjai un droshi vien arii nepatiks. Bet par cik esmu nosoliijies sho filmu nekachaat netaa(kad taa buus pieejama), tad naaksies vien aiziet. Tikai taapeec, ka taa ir pagaidaam veerieniigaakaa filma atjaunotajaa Latvijaa(man taa shkjiet).

  5. Par sevi baidos, ka šo filmu tā arī nenoskatīšos – uz kino iet tā kā negribās, baidos no vilšanās un negribu būt nejaucenis, kačāšanu par variantu neuzskatu. Ja nu vienīgi no kāda aizņemšos DVD, tas būtu ticamākais variants (pirkt iepriekš nenoskatītu filmu arī ne pārāk gribās)

  6. Neliekat lielas kārtis uz DVD, paskatījos ka nevienas (!) latviešu filmas nav DVD formātā, tikai VHS (labojiet mani ja varat). Gribējām Baigu Vasaru nopirkt, bet nekā nesanāks.

  7. Nepārspīlē, nepārspīlē! “Es mīlu Jūsu meitu” var dabūt DVD, un “Tur, kur beidzas jūra” arīdzan ;)Īstenībā nešaubos, ka Sargi būs DVD pieejami – tuvākajos mēnešos pēc tiem būtu vienkārši baiss pieprasījums, tikām agrīnākām filmām – kaut tai pašai “Baigai vasarai” ar DVD nekādu ažiotāžu sacelt neizdotos, tā ka diez vai DVD izdošanai būtu arī reāla ekonomiska jēga (kad BV bija kinoteātros, DVD tomēr bija ļoti nepopulārs medijs), plus vajadzētu pamatīgu reklāmas kampaņu, lai cilvēki uzzinātu par tāda eksistenci.

  8. tiesa, zinot to, kā pie mums daudzviet “tiek taisīts bizness”, īpaši nebrīnīšos, ja DVD iznāks 2009.gada pavasarī, tajā būs pieejams TV kvalitātes attēls, stereo skaņa un nebūs pat menu. ne velti Rīgas sargiem interneta lapa arī vēl nav gatava. Starp citu – how lame is that? es saprotu, ka tur droši vien tiek būvēts ūberstilīgs flash-isks saits, un tomēr – manuprāt, normāla prakse ir filmas oficiālo lapu atklāt ne vēlāk par filmas pirmizrādes datumu (un ne tikai Holivudā tā tas tiek darīts, piem., šitādai man neko neizsakošai čehu filmai, kas iznāks nākamā gada janvārī, saits jau ir: http://filmvaclav.cz/Come on – cik daudz laika, darba un naudas nepieciešams, lai izveidotu filmai puslīdz normālu saitu? Tādu, kurā būtu treileris, informācija par sižetu, režisoru un aktieriem?

  9. ar skaņu tur esot viena daļa bijusi problēma, ka kaut kāda daļa aktieru bija laikam lietuvieši, kas reāli runāja vai nu lietuviski vai sūdīgi latviešu valodā. tā ka tur sinhronizācija teorētiski varētu būt problemātiska (lai gan – tā tāpat ir tizla atruna). ā, atcerējos – normālu treileri (īstu, nevis kaut kādus kadru izvilkumus, ko parādīt LNT) šie taču arī nesaņēmās uztaisīt.

  10. Iisteniibaa drusku shkrobe, ka saliidzinoshi tik liela buzjeta filmu nevareeja nostraadaat kaa naakas. Laikam zinaaja, ka taapat cilveeki aizies un noskatiities, taadeejaadi filma atpelniisies. Dzirdeeju, ka DVD versija buushos apriilii.

  11. Pirms paaris nedeeljaam tajaa pashaa Bez tabu redzeeju Artuura Duboka filmas apskatu… 🙂 Filma bija kaut kas patieshaam dranjkjiigs un pat smiekliigs, bet cilveeki(kas to filmeeja un rezjiseeja) pavisam nopietni domaaja, ka tas ir kaut kas labs. Tur veel bija piebilde: “Pagaidaam gan neviens Riigas kinoteaatris nav piekritis raadiis sho filmu…”. 🙂 Ar to visu gribeeju teikt, ka Artuura Duboka viedokli par filmaam nevajadzeetu njemt veeraa. Starp citu, vinjsh tajaa filmaa ir gan scenaarija autors, gan galvenaas lomas “aktieris”, gan pa daljai operators, gan rezjisors. LOLZ 🙂

  12. Sekojošo lūdzu neuztvert nopietni, bet arī MA ir iepriekš kritizējis pilnīgi visu pēc kārtas, līdz ar to viņa viedoklis filmu jautajumā ir visai savdabīgs. Neskatoties uz to, es nešaubos ka viss ko rada duboks ir mēsls, AEiropa jau visu izsaka 🙂
    Piezīme tiem kam nerādās ikoniņa blakus komentāriem – uzspiežot uz tās ikonas var piereģistrēties un norādīt savu bildi. Galvenais reģistrējaties ar to pašu emailu kuru lietojat kad komentējat.

  13. Rakstot ieprieksheejo komentaaru apzinaajos, ka shajaa sakaraa esmu liidziigs Dubokam. 🙂 Bet es censhos laboties.

  14. man ļoti patīk šī filma.man patika…:D
    es veeletos kaut šo filmu raadiitu pa tv kadas 2 reizes gadaa.
    lai buutu iespeja kas so filmu nav redzeejie lai vareetu redzeet…

    patiesaam loti aiskustinosa filna….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.