Travel

Neliels padomu krājums topošiem ceļotājiem

… or “The Hikers guide to Europe”.
Plānošana

  • Silti iesaku jau iepriekš noskaidrot kādi ir visu apmeklējamo valstu valūtu kursi savā bankā
  • Turpat bankā izveidot starptautiski atzītu kredītkarti (Visa vai Mastercard, nekādus elektronus un maestro)
  • Nerēķināties ar to ka jebkur būs jebkāds internets, Latvija bezmaksas WiFi jomā ir stipri attīstītāka, tāpēc visu svarīgo izdrukāt, vai noskaidrot jau iepriekš
  • Aptuveni piemest plānojamo maršrutu, vismaz būs zināms kad atgriezīsies mājās
  • Nav iespējams precīzi izplānot nakšņošanas, līdz ar to rezervēt neko nevajag
  • Iegādāties labas kartes un ceļvedi

Ceļveži

Salīdzinājām DK un Lonely Planet, kā arī vēlāk veikalos paskatījos citus variantus. No šeit nopērkamajiem ar ļoti lielu pārsvaru uzvarētājs ir Lonely Planet. DK ir smuka bilžu grāmata, kas ir ne tikai reizēm maldinoša, bet arī ļoti nepraktiska. Piemēram hoteļu izmaksas sākas ar budžeta līmeni kas viņuprāt ir “0-90Eur no cilvēka”, kā arī nekam citam tur nav ne cenu, ne darbalaiku kur nu vēl kādu praktisku ieteikumu. Lonely Planet ir viss kā trūkst DK un tas viss vēl pasniegts jautrā un viegli uztveramā veidā.

Kartes

Pērkot karti jāņem vērā ne tikai pārklātā teritorija un kartes mērogs, bet arī reālā detalizācija un saturs. Piemēram bieži vien labāka mēroga karte izrādās vienkārši palielināta un satur mazāk ceļus. Vēl jāskatas vai kartē ir iezīmēti kādi smukie maršruti, kas mums piemēram ļoti noderēja sekojot Deutsche Alpenstrasse.

Jocīgie Austrieši

Dažādās valstīs dažādi paradumi. Piemēram Austriešiem paradums visu slēgt un iet gulēt jau ap sešiem. Līdz ar to tajā valstī naktsmājas jāmeklē jau ļoti agri, vai arī nāksies palikt dārgā Hotelī (ko arī nebūs viegli atrast). Norādes šajā valstī ir maz un neprecīzas. Bieži vien norāde “Zimmer Frei” ved tālu kalnā, kur vēlāk seko n-tie krustojumi un citas norādes nav atrodamas. Īpaši tumsā tādu vietu meklēt nav nekāds prieks. Vācijā salīdzinoši viss bija viegli atrodams, lētāks un labi marķēts.

Valodas

Interesanti bet visā centrāleiropā vienīgā starptautiskā valoda kura noder ir Vācu – noteikti jābūt kādam labi vāciski runājošam citādi you’re screwed. Slovāki un Čehi zin tikai šo valodu, un labi ja to. Un Austriešu tantes pat mums ar Kaži pārsvarā bija grūti saprast, un mēs nesūdzamies par šīs valodas zināšanu trūkumu.

Nakšņošana in general

Neviens nav palicis bagāts lieki dalot naudu. Lētākā nakšņošana ir pie labi noslēptām, nomalēs mītošām tantēm, ar pēc iespējas mazāk atrodamu māju un ‘zimmer frei’ uzrakstu uz durvīm. Viena no austriešu tantēm vispār bija piedzīvojums kā tāds, toties palikām par 20eur no cilvēka, kas tajā valstī ir pa lēto.

Vietas kur labāk neiegriezties

Viena no nesmukākajām, nepamatoti dārgākajām un visādi citādi bezjēdzīgākajām vietām kur pabijām – Bratislava. Ja vien uz turieni nesauc kāds īpaši dzīvībai svarīgs iemesls, labāk to vietu apiet ar līkumu un labāk doties uz slovākijas Tatru reģionu, kur vismaz ir interesanti. Protams Polija ar bezgalīgo ceļu remontu, traucējošām Fūrēm un šosejām kas iet tikai cauri apdzīvotajām vietām – laikam jau no viņas izvairīties nevar, toties tur var lēti nakšņot un nesodīti pārkāpt ātrumu miestos 🙂

Vietas kur labāk iegriezties

Bavārija, Koenigsee, Zalcburga, pēc iespējas nomaļāki un sīkāki Austrijas ceļi, slovākijas Tatru reģions.

Ja vēl ko atcerēšos, papildināšu.

4 Comments on “Neliels padomu krājums topošiem ceļotājiem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.